Măscărici ireproşabili cu alură de gentlemani

Gentleman = bărbat cu comportări alese, ireproşabile; om cu caracter distins; persoană care respectă cu stricteţe eticheta; om cu purtare curtenitoare; gentilom.

Am înţeles de ceva timp că, în postura de politicieni, mulţi spun multe, puţini înţeleg puţine. Vorbele ies din gura mioriticilor noştri membri de partid fără prea multă legătură cu materia cenuşie şi, cu atât mai mult, fără un dram de raportare la realitate.

Îl mai ţineţi minte pe nea’ omu’ politic care ne sfătuia inimos, într-un acces vibrant de solidaritate, să ne-mpărţim durerile? Ei bine, tipul e un izvor nesfârşit de ziceri istorice. Cică la nivel de judeţ n-ar mai fi nevoie de un protocol semnat cum făcură ăia de la centru, ci totul funcţionează pe baza unui „gentleman’s agreament”.

Na poftim! Carevasăzică un acord între gentlemani. Uluitor. Frapant. Deranjant de jenant.

Nu credeam vreodată să aud cuvântul „gentleman” scuipat într-un context politic autohton decât prin comparaţie cu mai ştiu eu ce lorzi de prin Anglia sau domni de pe la Casa Albă. Şi totuşi, se pare că există şi la noi asemenea specimene „cu comportări alese, ireproşabile”, dar n-am băgat noi de seamă.

Când a târât termenul acesta de o nobleţe pură în mizeria vicioasă a clasei politice, domnul cu pricina o fi ştiut ce conotaţii are? O fi ştiut ce înseamnă? Şi dacă da, cum o fi avut tupeul să-l terfelească atât de brutal şi cu  atâta naturaleţe tâmpă? Ce exemple de purtări de gentilomi avem în cartea de istorie recentă a clasei noastre politice? Poate episodul acvatic de la B1TV, poate fecalele scuipate cu patriotism de Vadim Tudor, poate înjurăturile elegante ale unui alt mahalagiu exemplar – şi el fost candidat la preşedinţie călare pe Maybach, poate lăturile amoroase şi flegmele tandre împărţite frăţeşte, ani de-a rândul, de actualii cumetrii de guvernare…Astea să fie? Şi atunci, care sunt gentlemanii noştri? Poate Sir Marean Vanghelie, poate Lady Ciocu’ Mic, poate Monsieur Bideu?…

Unde se regăseşte calitatea de „ireproşabil” în comportamentul mândreţei noastre de politicieni? Aaaa…ba pardon, mon cher!  Nu sunt ei cei care mint ireproşabil, care fură ireproşabil, care înşeală ireproşabil, care vorbesc ireproşabil de agramat, care scuipă ireproşabil? Ba da. Numai că asta nu-i face gentlemani, ci doar nişte măscărici…ireproşabili.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: