Al naibii popor român că nu te gândeşti la binele stăpânilor tăi!

Sunt fascinat de omnipotenţa bugetară din perioadele electorale. Pe cuvânt de onoare. La ce mă refer?

De câte ori, în cursul etapelor de câte patru ani de guvernare, diferite categorii sociale şi-au cerut, pe bună dreptate, de altfel, drepturile? Profesori, medici, funcţionari publici, ceferişti, taximetrişti, toţi au ieşit la un moment dat în stradă, în perioadele ce umpleau „golul” dintre un scrutin electoral şi altul. Ce se întâmpla de fiecare dată? Păi, Guvernul, în nemărginita-i prudenţă şi înţelepciune, negocia, se tocmea, cântărea ore, zeci de ore, nopţi şi zile până să pună un 2-3% la salariile sau pensiile – şi-aşa mizerabil de mici – ale „răsculaţilor”. Iar aceştia se întorceau la casele lor spăşiţi, convinşi de pledoaria impecabilă a vreunui ministru cum că „bugetul nu poate suporta la acest moment creşteri mai mari de-atât”.

Ei bine, situaţia se schimbă radical în anul electoral, mai precis cu vreo 6 luni înainte de alegeri. Zgârciţi fără noimă până atunci, ocupaţi să-şi agonisească bani albi cu care să-şi imaculeze eventualele zile negre, politicienii, guvernanţii şi, în general, stăpânii „boborului” par să fi descoperit brusc virtutea milosteniei şi împart fonduri ce apar de niciunde. Dintr-o dată, limitele bugetare de care, timp de trei ani şi ceva, se văitaseră lacrimogen miniştri, devin…nelimitate. Nimic nu mai pare de neîndeplinit, orice păs se poate rezolva, totul este realizabil, iar Guvernul devine un fel de Bancă edenică ce împarte în stânga şi-n dreapta laptele şi mierea biblice tuturor celor care, peste puţină vreme se vor trezi cu ştampila de vot în mână.

Au nevoie profesorii de majorări salariale? Păi de ce să ne încurcăm cu 5-10-15%? Hai direct cu 50 de procente, să ne ţină minte câtă viaţă-or avea (sau măcar până la urnă). Pensionarii vor pensii mai mari? Hai să le dublăm că avem de unde! Şi tot aşa, pe un trend deja împământenit, cadouri electorale absolut dezinteresate (sîc!) zboară peste neaoşa noastră patrie, într-un context general de extaz patriotic.

Toate bune şi frumoase, dar totul are un preţ şi vrem să ştim cui îl plătim. Şi acum apare confuzia. Pensia s-a mărit, salariul s-a mărit, ajutorul social s-a mărit, dar cine-a fost Moş Crăciunul electoral? PSD? PNL? PD-L? UDMR? PRM?

Ei, cum cine? Toţi, dar absolut toţi au contribuit la această revărsare de belşug peste români. Şi uite-aşa se face că, la cinci minute după ce Tăriceanu ne explică pedant că Guvernul liberal a mărit pensiile, Mircea Geoană perorează pe un alt post cum că numai la presiunile PSD s-a întâmplat asta şi că altfel n-am mai fi avut ce povesti. Într-un studio alăturat, eternul şi fascinantul Theodor Stolojan ne ţine pe toi în priză cu al său discurs efervescent despre rolul PD-L în toată dărnicia asta electorală. Ba şi Vadim se pare că a avut o contribuţie decisivă, pe care se grăbeşte s-o expună fastuos între cei patru pereţi ai unei televiziuni domestice care s-ar putea numi mai degrabă „Elodia TV”.

Aşadar, toţi au mărit pensiile, salariile, ajutoarele sociale şi toate cele. Punct…Stai puţin….Ce? E criză economică? Păi cine poartă răspunderea?

Şi brusc, morişca asumării aplauzelor pentru belşugul de mai înainte se blochează şi începe a se învârti în sens invers: Vadim nu, Stolojan nu, Geoană nu, Tăriceanu nici atât. Păi cine-a mai rămas? Aaaa, profesorii, medicii, funcţionarii publici, ceferiştii şi taximetriştii. Da, nenorociţii ăştia sunt de vină pentru că au acceptat 100 de lei în plus fără să se gândească la repercusiunile acestor apucături hrăpăreţe.

Al naibii popor român că nu te gândeşti la binele stăpânilor tăi!

 

Reclame

5 Responses to Al naibii popor român că nu te gândeşti la binele stăpânilor tăi!

 1. anca spune:

  pai, asa e normal, nu?

  si inca ceva – toti se mira de salariile foarte generoase ale unor conducatori de institutii (regii autonome) sporuri si beneficii….dar este normal!
  oamenii sunt capabili, „isi fac treaba” bine, institutia pe care o conduc inregistreaza „plusuri” pentru ca merge in profit de 100-200-300% (doar „luxul” costa, nu? vrei TV, frigider, aragaz, caldura in casa??? platesti, nu?)

  au facut economie la diferite alte capitole (nu au facut investitii nici in schimbarea conductelor, nici in alte instalati mai noi, cica mai performante dar de fapt numai chelutuitoare de valuta! nu au cumparat produse de-astea noi, cica ecologice, le-au refolosit tot pe alea vechi, dovedite, de timp, ca trainice) au studiat „piata” la ea acasa, vizitand, in delegatii de serviciu, se intelege, tari din Asia pana in America de Nord….

  deci, de ce sa nu beneficieze de salarii mari, avand in vedere munca grea si epuizanta impusa de programul de lucru?

  ce se mira asa, tot prostu’ de profesor sau de doctor? se mira si se lafaie in lux, avand caldura, lumina….televizor, castofon si, chiar, video!…las ca stiu eu, unii, care au si radio….si nu vor sa plateasca abonamentul pe motiv ca nu se uita/nu asculta posturile nationale – de parca ii intreaba cineva…!
  popor scartar si plin de cartitori!

 2. Sfetea Marius spune:

  Nici nu e de mirare ca toti isi cer asa numitele „drepturi”, politica „aruncata” in tara asta a devenit extraordinar de previzibila, pot spune ca perioada temporala aflata intre alegeri nu este decat o „gaura neagra” ce o putem asemui celei experimentate de elvetieni. Atat timp cat nu se rezolva nimic, nu se „construieste” nimic in clepsidra asezata invers de catre conducatorii nostri, dupa alegeri, putem cataloga acest lucru ca fiind si o obraznicie ce se ingroasa an de an, din partea „importantilor ” statului.
  Daca profesori, medici, funcţionari publici, ceferişti, taximetrişti, pe care i-ai enumerat pot, intr-o oarecare masura sa isi manifeste antipatia fata de conditiile in care unii chiar traiesc, cum ramane cu oamenii de rand , somerii ???

 3. Dan Gheorghe spune:

  apropo de clasamentele de acum ale partidelor. intrebarea e cum vor arata clasamentele astea peste sase luni. sa vedem atunci cata popularitate vor mai avea partidele care intra acum la guvernare, cate procente va avea partidul ramas in opozitie. dar mai ales cate procente vor avea partidele care n-au intrat acum in parlament. parerea mea e ca anul 2009, cel plin de criza economica, va rasturna ordinea procentelor de acum. mai ales ca se vorbeste deja de anticipate. si cei din urma s-ar putea sa fie …

 4. Liviu spune:

  In Romania cand doi tineri isi cumpara un amarat de apartament, vine primul ministru si face poze cu ei. Asta spune tot.

 5. Cadouri spune:

  Citind despre cadouri mi-am amintit de site-ul de unde mi-a cumparat iubitul meu un ursulet de plus ieftin 😛

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: