Editorial

Într-o ţară perdantă, toţi sunt câştigători!

S-au terminat alegerile şi, odată cu ele, chinul de două luni al celor care şi-au mobilizat toată forţa, ambiţia, iscusinţa şi inteligenţa (sâc!) pentru a le tranşa în favoarea lor. Drept pentru care, acum vorbim despre câştigători, pentru că, nu-i aşa, perdanţii nu interesează pe nimeni.

Stai! Care perdanţi? A văzut sau auzit cineva pe vreunul din liderii marilor partide supărat după cele două tururi? Ei aş! Cum, Doamne iartă-mă, să fii supărat când câştigi? Poftim? Nu se poate să câştige toţi? Iar greşeşti, cititor cârcotaş care nu eşti pus la curent cu aritmetica politică şi faci calculele anapoda. Ba se prea poate să câştige toţi, conform principiului einsteinian reconfigurat: „Nimeni nu pierde, toţi câştigă”.

Mda. Curios lucru cum un scrutin electoral poate avea atâţia câştigători şi nici un învins. Pentru că n-am văzut nicăieri, pe nici un post de televiziune, în nici o pagină de ziar, vreo mutră de politician care să nu clameze victoria recent încheiatelor alegeri. Vorbim, desigur, de partidele care au „sărit” pragul de 5%, pentru că celelalte, indiferent dacă au în spate o întreagă istorie (cazul PNŢCD) sau doar 1-2 ani (PIN, UPSC), nu contează.

PSD a câştigat alegerile? – Normal că le-a câştigat. Ce întrebare mai e şi asta? Uitaţi-vă şi dumneavoastră cât aveam la europarlamentare şi cât avem acum. Suntem, evident, pe un trend ascendent. Suntem partidul No. 1.

PD-L a câştigat alegerile? – Mai încape îndoială? Le-am câştigat fără drept de apel. Uitaţi-vă şi dumneavoastră cât aveam la localele din 2004 şi cât avem acum. Nu cred că poate contesta cineva victoria noastră.

PNL a câştigat alegerile? – Pfff…fireşte. Uitaţi-vă şi dumneavoastră că scorul de acum e cel mai bun din ’90 încoace. Poate cineva să ne contrazică? Noi suntem adevăraţii învingători.

Dar UDMR ce-a făcut? – A câştigat, normal. Faptul că am avut atâtea convulsii şi zbateri în interiorul „maghiarimii române” nu ne-a împiedicat câtuşi de puţin să obţinem aceleaşi rezultate constante. Rezultate pe baza cărora vom fi iarăşi cireaşa de pe tort, dinţii de la greblă, bomboana de pe colivă. adaosul fără de care nimeni în ţara asta, oricât de român ar fi, nu poate guverna.

Iată cum, alegerile locale Iunie 2008 înregistrează un record de învingători. Că fiecare se raportează la altceva, la ce-i convine, deja nu mai contează. Ba mai mult, pe logica asta o să ne trezim că şi un partiduleţ cvasi-inexistent care acumulează un „record” de 0,1% se va proclama drept marele câştigător al acestor alegeri: „Ultima dată aveam 0%, acum 0,1. Am câştigat fără doar şi poate”.

Ei bine fraţilor, da! Acesta este tristul adevăr al realităţii politice cotidiene: Într-o ţară perdantă, toţi sunt câştigători.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: