Editorial

La rating de mare gală / Înjurături şi cafteală

 

Zapam într-o seară pe posturile TV şi mi-au căzut ochii pe o emisiune, chipurile, electorală (bine, de asta mi-am dat seama ulterior): un ring, concurenţi, juriu, public gălăgios …tot tacâmul. Formatul era acela al unui meci din care toţi se aşteptau să sară scântei. Un format de aşa natură încât „indolenţa” combatanţilor „încremeniţi” în proiectele lor non-agresive îi scotea din sărite pe amfitrioni.

Un băiat cu papion recalificat din jurnalist în arbitru incita continuu: „I-auziţi ce zice contracandidatul! Nu-i daţi o replică tăioasă? Nu-i tăiaţi macaroana? Nu-l „buşiţi” cu vreo două vorbe?”. Şi de fiecare dată răspunsul era, implacabil, acelaşi: „Prefer să nu creez inutil polemici şi să avem un dialog constructiv”. Un răspuns care, se vede treaba, îl aducea la turbare pe papionarul-şef: „Cum, dom’le? Nu se poate… Ziceţi-i câteva…Nu se poate…Nu se poate!”. Şi circul a continuat în ritmul acesta timp de trei ore. Trei ore de disperare pentru producători…trei ore de rating la genunchiul broaştei…trei ore de proiecte fără „sânge”.

Ei bine, da. Ăsta e paradoxul deontologilor ipocriţi cu foame de audienţă. Apar în emisiuni de analiză politică, pedanţi, mângâindu-şi bărbia a semn de înţelepciune seculară, privind pătrunzător prin cameră şi turuind continuu despre cât de împuţită e campania asta electorală, cât de penibili sunt candidaţii care se înjură şi se ocărăsc tot timpul, cât de dură e lupta electorală, cât de întristaţi sunt ei din cauza nivelului clasei politice, cât de…cât de…Pentru ca, peste câteva minute, să-i auzi zbierând şi cerşind a disperare de audienţă: „Vrem pumni (electorali, fireşte…sau nu numai), vrem bătaie, vrem „sânge”.

Brusc, se duseră pe Apa Sâmbetei şi deontologia clamată sus şi tare şi proiectele şi analizele disecate cu pretenţii de erudiţie. Totul se substituia acum decretului de fier al lumii televizate: „La rating de mare gală/ Înjurături şi cafteală”.

 

P.S: În seara imediat următoare, producătorii şi-au văzut scopul împlinit. Au avut şi cu cine: nişte candidaţi mai…dâmboviţeni din fire.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: